EXPERIENCE ARCHITECTURE

PolytroponTRIP | ΤΡΙΚΑΛΑ

Μια νέα ενότητα στο blog των polytroponarchitects είναι η ξενάγηση στην αρχιτεκτονική διαφορετικών τόπων μέσα από μνημεία και σύγχρονα κτήρια που επισκεφτήκαμε, τονίζοντας τα ιδιαίτερά στοιχεία τους που αξίζει κανείς να ανακαλύψει από κοντά.

Πρώτος σταθμός τα Τρίκαλα. Μια ξεχωριστή πόλη της Θεσσαλίας, η οποία με συστηματική δουλειά από τους τοπικούς φορείς έχει αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές της, έχει βελτιώσει τις υποδομές της και μέσα από μία επιτυχή προσπάθεια εξωστρέφειας έχει γίνει τουριστικός προορισμός, τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους επισκέπτες. Τα τρία μνημεία που δεν πρέπει κανείς να παραλείψει να δει ακόμα και σε μια σύντομη στάση στα Τρίκαλα είναι τα εξής…

  • Τζαμί του Οσμάν Σαχ ή Κουρσούμ Τζαμί

Κτίσμα του 16ου αιώνα και έργο του σπουδαίου Οθωμανού αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν. Πρόκειται για ένα επιβλητικό μνημείο με ευδιάκριτα πολλά από τα στοιχεία της θρησκευτικής οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Αξίζει κανείς να μπει στο εσωτερικό του και να αισθανθεί τη μαγεία του φυσικού φωτισμού από τα παράθυρα, περιμετρικά της κύριας αίθουσας.

  • Οθωμανικό Χαμάμ – Παλιές φυλακές

Το οθωμανικό χαμάμ μετατράπηκε σε χώρο φυλακών στα μέσα του 19ου αιώνα, δημιουργώντας μια νέα οικοδομική φάση στο μνημείο, καθώς προστέθηκε όροφος, αλλά και νέα κτήρια για την εξυπηρέτηση της νέας χρήσης. Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτού του μνημείου είναι ότι μετά το κλείσιμο των φυλακών και την αποκατάστασή του, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει μέσω της αρχιτεκτονικής και της έκθεσης του Μουσείου Τσιτσάνη τις διαφορετικές περιόδους της ιστορίας του κτηρίου και του τόπου.

  • Μύλος Ματσόπουλου

Ένα σπουδαίο βιομηχανικό μνημείο του 19ου αιώνα που σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα συγκρότημα πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το στοιχείο που κάνει απαραίτητη την επίσκεψη σε αυτό το χώρο είναι το κτήριο του αλευρόμυλου που μετά τη αποκατάστασή του διατηρεί το σύνολο σχεδόν του βιομηχανικού του εξοπλισμού. Σε συνδυασμό με τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη μπορεί κανείς να κατανοήσει με απτό τρόπο όλη την παραγωγική διαδικασία, αλλά και την ιστορία του.

Μετά από την περιήγηση στα μνημεία αξίζει μία στάση σε μία καφετέρια στο κέντρο των Τρικάλων.

  • Ρετούς στην οδό Βυρωνος 5.

Ένας χώρος αρκετά διαφορετικός από τους άλλους, καθώς η καφετέρια έγινε στη θέση ενός παλιού φωτογραφείου. Μας άρεσε πολύ που αρκετά από τα στοιχεία του interior design εξιστορούσαν την ιστορία του κτηρίου και την παλιά του χρήση.

Ανυπομονούμε για τον επόμενο σταθμό μας με οδηγό την αρχιτεκτονική…